Channel Inclusief Leren Werken [OPGEHEVEN]

Landelijk channel

Vraag

18 februari 2021
Profielfoto van Hooman Nassimi
Directeur @ Society in Motion / New Faces

“Zijn er goede voorbeelden van een Europese aanpak voor nieuwkomers ("vluchtelingen & asielzoekers") rondom participatie, waarmee jullie zelf ervaring hebben?”

Toelichting

Hiermee bedoel ik specifiek een aanpak die in meerdere Europese landen werkt, bij voorkeur veel nieuwkomers bereikt en bewezen impact maakt. 

Er zijn veel programma's om nieuwkomers te helpen en veel fondsen die Europese projecten ondersteunen. Vaak zie ik dan projecten die zullen leiden tot inspiratie of om de sociale cohesie te bevorderen - maar waar zijn de projecten die tegelijkertijd in meerdere Europese landen actief zijn en daadwerkelijk nieuwkomers empoweren? Vooral richting vrijwilligerswerk, baan; uiteindelijk: Zelfredzaamheid en sociale mobiliteit.

Hebben jullie zelf ervaring hiermee of kennen jullie goede voorbeelden?

Profielfoto van Gwenda Pelupessy
Gwenda Pelupessy
Pohggz/SPV, coach/trainer, vitaliteitsadviseur

Deze vraag zou je ook bij Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen kunnen stellen, zij hebben veel ervaring met onderzoek ook rondom dit onderwerp.

Profielfoto van Marion van de Voorde
Coördinator Vrouwencentrum Noordoostpolder

Het Vrouwencentrum werkt aan de basis met dagelijkse activiteiten samen. Ontmoeten-Verbinden-Integreren. Dat werkt super voor inburgering. Van beide kanten!
Voor je specifieke vraag kun je goed terecht bij Vluchtelingen Werk Nederland.

Profielfoto van Said El Amraoui
Ervaringsdeskundige

Als een van de oudste landelijke organisatie in Nederland voor deze doelgroep. Kan ik u bevestigen dat alleen maar een of twee initiatieven die een internationaal allure hebben gekregen. De geografische ligging, De landelijk wet en beleid die vaak lokaal is maak het moeilijk. Dat zie je ook nu in Nederland met de nieuw participatiewet die vanaf volgend jaar stedelijk wordt.
Wat onze organisatie betreft, Wij hebben een pilot project gedraaid in Engeland. En die hebben wij dit jaar in Nederland en België" geïntroduceerd. Het gaat om " Interculturele Communicatie " nieuwe methode.
Statushouders Nederland
Statushouders.org

Profielfoto van Jaap Berends
Initiatiefnemer-bestuurder

Dag Hooman,

Ik moet direct denken aan de HARRIE training van CNV-jongeren als training om werkgevers en begeleiders op de werkvloer te empoweren om een nieuwkomer als collega aan te nemen. Niet gericht op de vluchteling, maar op de werkgever die mensen in dienst neemt.

Profielfoto van Linda Otterman
Directeur

Hallo Hooman,
Goede vraag om daar naar te kijken. Of zou het toch heel erg per land bepaald zijn omdat de sociale structuren overal zo anders zijn? Wat wij als stichting Samen Oplopen doen is een mede-burger (vrijwilliger) koppelen aan een gezin of jongere met een status die langdurig met hen mee op loopt. De vrijwilliger denkt en doet mee met alle vragen die er zijn. Van papieren tot opvoeding tot zoeken naar vrijwilligerswerk of werk, netwerk vergroten mee naar instanties gaan enz. Dus na (of aan het einde van) de begeleiding van vluchtelingenwerk. De koppeling van gezin/jongere en vrijwilligr wordt begeleid door iemadn et een hulpverlenersachtergrond om dat de vragen soms best complex zijn. Maar het contact blijft een vriendschappelijk karakter hebben.
Als je hem omdraait: zou zo iets ook voor andere Europese landen kunnen werken? Dan zou ik moeten snappen hoe daar de huidige begeleiding daar in elkaar zit. En dat wisselt per land.
linda Otterman, www.samen-oplopen.nl

Profielfoto van Irma Crooijmans
Accountmanager wijken, verenigingen en ondenemers.

Hallo Nassimi.

Waar ik benieuwd naar ben is wat het maakt dat je vraagt naar een algemene aanpak. Voorwaarden, omstandigheden en regelgeving is per land nog steeds zo divers dat de vraag is of 1 aanpak in te zetten is.
integratie en inburgering is mede afhankelijk van de lokale partners die mee willen werken en open staan voor de extra waarde die vluchtelingen kunnen inbrengen.
In o.a. Katwijk (en overigens nog meer plekken in Nederland) zijn er diverse lokale initiatieven geweest, (in de zorg en ook in technische richting (daar waar een te kort is) waar samen met de gemeente een extra traject uitgezet is. Gemeente en ondernemers zijn het aangegaan om naast het door de overheid opgestelde traject een werk leeromgeving in te zetten (inhoudelijke vakkennis en de inburgering) waarbij de werkgever inzette op inburgering op de werk locatie. Hierbij is er op verschillende vlakken veel geïnvesteerd door de werkgever.
Het is succesvol geweest omdat inburgeraar, de Nederlandse taal en ook de vaktaal eigen maakte, Dit laatste mede belangrijk wanneer je werk, de arbeidsmarkt op gaat. En je zit meteen in een werkomgeving en niet in een klaslokaal met inburgeraars.
Er zijn ook minder succesvolle aspecten omdat men er geen rekening mee hield dat een vluchteling geen geschiedenis in Nederland heeft en daarmee te snel vergeleken werd met een reguliere student op een leer werk traject. Tevens zijn er voor een aantal deelnemers de sociaal psychische situatie in dit aspecten niet meegenomen. Door verwerking van verleden en/of gezinshereniging (die traag verloopt) is er niet naar de individuele situatie gekeken en vielen daarmee een aantal deelnemers af die niet mee konden met het vastgestelde traject.

Uit deze ervaringen zin uiteraard goed lessen te trekken.

Profielfoto van Maria Bekkers
Thuisbegeleider

Hi,

Vrijwilligerswerk in de nabijheid van woon omgeving.

Groet, Maria Thuiszorg-Pantein

Profielfoto van Iris Creemers
Iris Creemers
Adviseur / projectleider

Ha Hooman,

Goede vraag!
je kan eens kijken naar de projecten die momenteel gefinancierd worden met deze Europese subsidie: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/migration-04-2020
Dit zijn 3 projecten die cross-Europees uitgevoerd worden (zie je onderaan die pagina).

De call richtte zich op 'Inclusive and innovative practices for the integration of recently arrived migrants in local communities'. Hij had expliciet het doel om in meerdere landen uitgevoerd te worden en dan ook de effectiviteit daarvan te onderzoeken.
Op basis van de titels zou participatie onderdeel kunnen uitmaken van het derde project (integratie vanuit community-perspectief). De andere twee projecten denk ik niet, maar kijk er vooral naar. Ze zijn natuurlijk pas net begonnen.

Vorig jaar hebben wij hier met een stel Europese partners ook in meegedongen. We wilden de Aan de Slag-methodiek op verschillende andere plekken pilotten (en ook aanpakken uit andere landen in Nederland uitproberen). Helaas zijn we het niet geworden...

Hartelijke groet,
Iris

Profielfoto van Nicole Wendt
Sociaal Werk / Kinderwerk

Hoi Hooman, in Gooise Meren werken we met "sleutelfiguren", mensen uit de groep van nieuwkomers die (meer dan een beetje) de Nederlandse taal spreken en intermediair zijn met hun achterban. Zo weten wat wat er leeft bij deze mensen en waar zij behoefte aan hebben. Tevens zijn daar mensen uit gerold die nu in dienst zijn van Versa Welzijn. Zij behouden het aanbod voor de 2e en 3e golf nieuwkomers. Ook is een collega actief op landelijk niveau met andere organisaties om mee te werken naar een landelijke aanpak van deze groepen. Een ander persoon is aangenomen bij de gemeente zelf en helpt juist mensen aan een baan of ondersteunt eigen zaak of begeleidt hen verder op de arbeidsmarkt.

Meer informatie; Iyda Abdullah 06 86 31 86 85 en Nicole Wendt 06 139 66 525