Channel Inclusief Leren Werken [OPGEHEVEN]

Landelijk channel

Vraag

7 april 2021
Profielfoto van Jaap Berends
Initiatiefnemer-bestuurder

“In mijn woonplaats start er een groep vrijwilligers als Jobhulpmaatje. Kent iemand dit concept en wat is jullie ervaring met Jobhulpmaatjes?””

Profielfoto van Sonja Haven
Coördinator DeelgenotenOss

Hallo Jaap,

Als aanvulling op het eerder gegeven antwoord van Anton kun je ook contact opnemen met een collega van Evert en dat is Conny van Hensbergen conny@salus2talent.nl; zij heeft veel ervaring hiermee.

groeten, Sonja

Profielfoto van Lia van Dam
Vrijwilligerscoach

Hoi Jaap,

Kijk eens op https://www.incluzio.nl/Onze-activiteiten/werken/activering-en-participatie

Zelf heb ik gewerkt binnen een maatjes project als coördinator vriendendienst.
Een voorwaarde voor slagen is dat mensen gemotiveerd zijn zoveel mogelijk zelf de regie behouden.
Een vrijwilliger sluit daar aan waar de behoefte ligt.

Profielfoto van Anton Mulders
Coördinator laagdrempelig ontmoeten

Hallo Jaap,
In Oss kennen we dit concept. Evert van Tuijl van Deelgenoten Oss weet daar alles van. Je kunt hem mailen met de vraag: evert@salus2talent.nl
Groeten Anton

Profielfoto van Willeke Colenbrander
Afdelingshoofd / Loopbaancoach

Dag Jaap,

Ken het concept niet helemaal, maar ik vermoed dat het te maken heeft met het begeleiden van mensen naar de arbeidsmarkt? Daar heb ik veel ervaring mee in een project voor nieuwkomers: www.we-match.nl. Mocht je hierover willen sparren, mail me dan: willeke@kunstenhuis.nl. Groet, Willeke Colenbrander

In Enschede werken we ook met maatjes om de eenzaamheid tegen te gaan etc. Bevalt prima, cliënten moeten er wel behoefte aan hebben/open voor staan

Profielfoto van Marielle Schipperen
Projectcoördinator

idd verbonden aan schuldhulpmaatje en van oorsprong komt het voort vanuit samenwerkende kerken. Mogelijk in je woonplaats ook gelinked aan kerken/ kerkelijke gemeenschap hoewel religie in de uitvoering geen rol speelt? Soms lijkt het qua organisatie wel weer los te staan van bijvoorbeeld de vrijwilligerscentrale of maatjes projecten vanuit het lokale welzijnswerk (burgerlijke gemeenschap).

Profielfoto van Joop Blom
Joop Blom
Vrijwilliger

Zie de bijlage van de hulpcentrale in Berkel-Enschot Udenhout. Dat is een vrijwilliger hulpcentrale die al 16 jaar werkt met vrijwilligers en is 5 werkdagen van 9 tot 5 bereikbaar , er is voor iedere werkdag een telefoniste en één telefoonnummer met en centrale in het verzorgingshuis , die iedere dag met de dag telefoniste verbind ( de centrale is gesubsidieerde door de gemeente Tilburg!) Er worden door vrijwilligers klusjes gedaan en vervoer geregeld , bv naar het ziekenhuis etc.

Joop Blom

Profielfoto van Amandus Boelens
Amandus Boelens
Senior loopbaancoach, coach en coach bij re-integratie bij kanker

Beste Jaap,
Jobhulpmaatje is een nieuwe poot van Schuldhulpmaatje. Zij trainen vrijwilligers ook in hun rol. Zelf ben ik Schuldhulpmaatje in Utrecht. Wil je meer weten, neem dan contact op met Schuldhulpmaatje. Deze vrijwillligersorganisatie werkt landelijk.
Succes.

Profielfoto van Sietske Steenbergen
Sociaal makelaar

Ja in Oegstgeest werk ik er mee samen. Voor mensen die zelf lastig aan een baan kunnen komen. Prettige organisatie! Werkt hier vanuit dezelfde organisatie samen met o.a. SchuldhulpMaatje, en doen veel promotie e.d. samen.

Profielfoto van Misja Oliemans
Sociaal werker

hallo jaap, wij werken al een tijdje ook met jobmaatjes.
Wij zetten deze vooral in bij mensen met een geheugenprobleem, dementie of NAH.
Deze mensen willen en kunnen toch nog meedraaien in de maatschappij dmv vrijwilligerswerk, maar redden dit net niet alleen.
zo hebben we een meneer met dementie die graag voorleest op een lagere school.
maar het er naartoe gaan, het op tijd komen etc. dat is moeilijk voor hem.
een jobmaatje haalt hem op en gaat met hem mee. mocht het tijdens het voorlezen even niet gaan, dan neemt het maatje het over.
de maatjes leveren dus echt een bijdrage, zodat mensen zich weer nuttig voelen in de maatschappij.