Channel Inclusief Leren Werken

Landelijk channel

Vraag

30 maart 2021
Student

“Wie heeft er ervaring met Open Hiring (mensen werven met het uitgangspunt: iedereen is welkom en wie komt, mag werken)? Wat zien jullie als de voor- en nadelen?”

Toelichting

Open Hiring is een manier om mensen te werven met daarbij het volgende uitgangspunt: Iedereen is welkom en wie komt, mag ook werken.

Er wordt bij werving via Open Hiring geen achtergrondcontrole (van bijvoorbeeld een CV) gedaan en daarnaast zal er ook geen sollicitatiegesprek gevoerd worden. Qua selectie is het daardoor wie er als eerste komt, mag ook gelijk werken. Indien er geen ruimte is voor (meer) personeel, zal er een wachtlijst gehanteerd worden. 

Voor meer informatie over dit concept, verwijs ik je naar de website en presentatie van Start Foundation: https://www.openhiring.nl/over-open-hiring-/in-de-praktijk

Manager sociaal ondernemerschap

Dag Ahmet,

Ik ken het concept van de VS, waar het ontstaan is door een zenklooster (van Bernie Glassman roshi) dat een koekjesfabriek maakte om daklozen werk te geven. Wat ik uit alle verhalen en artikelen begrijp is dat het het best werkt als er werk te doen valt dat met instructie ter plekke goed te leren is. Kwalificaties leren mensen ter plekke en degenen met leidinggevende kwaliteiten komt bovendrijven en wordt vervolgens benoemd tot coördinator van een groep samenwerkende mensen. Vereist is motivatie van de klant (dus geen verplichte deelname door overheid) en een sociaal meedenkend hart bij het ondersteunen van mensen die moeten wennen aan de rimes van een werkend leven.
groet
Diana

Jobcoach

goedemorgen Ahmed,

We hebben vorig jaar twee keren bij Noordwestgroep open hiring event georganiseerd. in maart 2020 waren er 10 werkplekken beschikbaar binnen onze groenvoorziening en in augustus 15 werkplekken verdeeld over industrie, schoonmaak en groenvoorziening. De opkomst was beide keren prima. Een ieder kon gewoon binnen lopen en middels een eenvoudig formulier hun interesse kenbaar maken. Onze teamleiding was aanwezig om informatie te geven waardoor er mooie gesprekken ontstonden en nieuwe medewerkers hun motivatie konden delen. Het is zeker de bedoeling dat we hier in de toekomst mee verder gaan.

Mooi concept Ahmet! Ik was er nog niet bekend mee, maar ben wel direct even een kijkje gaan nemen op de website die jij hierboven doorgeeft. Het lijkt me erg waardevol. Dank voor het delen!

Cristel Nas
Mantelzorger

Ik ben benieuwd waar jouw vraag vandaan komt Ahmed, wat is je doel?

Ik heb zelf geen ervaring met open hiring, maar vind het wel een mooi concept. Iets kunnen hangt niet altijd af van kennis (en dus diploma's). Met dit concept kunnen mensen in de praktijk bewijzen dat ze geschikt zijn voor de baan. Voordeel is volgens mij dat je als bedrijf mensen binnen haalt die echt willen. Die zijn er genoeg, maar vallen om allerlei redenen in een normale sollicitatieprocedures meestal buiten de boot.